Tehnike
(柔術)

 

 

Primarne tehnike koje se uče u tradicionalnoj Ju Jutsu borilačkoj veštini su sledeće:

 

Poluge

 Poluge na zglobovima mogu biti primenjene na sve sto se savija, kao što su prsti, članci, ramena, laktovi I kolena. Primenjivanje ovih tehnika uključuje i savlađivanje bacačkih (džudo) tehnika, ali prvensteno učenje studenta o suzdržavanju agresije. (ove  Ju Jutsu tehnike se obavezno primenjuju u obučavanju policijskih i vojnih snaga). Poluge mogu takođe da se koriste za ispitivanja /torturu ili kontrolua zatvorenika. U modernom sportskom takmičenju, primenjivanjem ovih poluga se meč uslovno rečeno može završiti za 5 sekundi.

Uključijući G-gušenja/davljenja(reverom), i no-gi. Uglavnom se koriste za ubijanje ili za onesvešćivanje protivnika. U borbi, tehnike gušenja mogu zauvek dislovirati vazdušnu cev iz ligamenata koji je podržavaju, čime nastaje smrt od gušenja. Tehnike davljenja mogu dakođe biti korišćenje za ne-smrtonosne tehnike koje mogu preokrenuti meč jako brzo. Potpuno blokiranje dotoka krvi u mozak će onesvestiti potivnika od 3 do 7 sekundi. Ubiti nekoga davljenjem je moguće posle minuta davljenja , kada nastaje smrt mozga. U modernism takmičenjima , gušenja su normalno zabranjena (mada su dozvoljena u Džudo takmičenju ). Davljenja pomoću revera su popularnija na takmičenjima jer mogu da se primene bez fatalnih konsekveni. U Jujutsu, postoji mnogo kontra-napada od gušenja ili davljenja. Ovo je verovatno veoma doprinelo popularnosti Džiu Džice kao samoodbranbene veštine.

U Jujutsu, sve napadačke tehnike se koriste kao pomoćno sredstvo. Oni učenici koji su preferirali udaračke tehnike u Jujutsu su pomogli stvaranu Japanskog Karate-a. Jujutsu koristi kontrolu protivnikove ravnoteže, a i samim tim Jujutsu ne propagira udaračke tehnike iznad solarnog pleksusa.

 

Grappling

Grappling tehnike su jako poznate. Jednostavni grappling je usvršten u stari Jujutsu system za potrebe u borbama. Složenije grappling tehnike i strategije su najverovatnije nastale za potrebe sportskih takmičenja u starom svetu. Takve tehnike su ponovo prezentovane u Japanskim borilačkim veštinama u Džudou i Brazilskoj Jiu jitsu. Japanske borilačke veštine su izmenjene pod pokroviteljstvom Jigoro Kano-a. Prenaglašeni Samurajski borbeni sistemi su olakšani I razkomlikovani kako bi bili mogući za vežbanje od strane bilo koga. Samo nekoliko škola su zadržale stare samurajske grappling tehnike I trening.

 

Nage Waza - Bacanja i obaranja

Ako je jedan razoružan u jeku borbe, bacačke tehnike su nekada bile poslednja linija odbrane I mogli su se koristiti za obaranje naoružanog protivnika na pod pre nego li razoružavati ga.


- Hyokai Ju Jutsu klub borilačkih veština

- Video Galerija

- Foto Galerija

- Panther Kids školica poligona
- Ju Jutsu Istorija

- Šihan kluba

- Arhiva

- Kontakt